DE LEVENSVISIE​

ONTDEK JE WARE AARD

1. OPENHEID EN PRESENTIE

In dit meditatieve onderzoek neem ik je mee naar de onbegrensde aanwezigheid die je ten diepste bent, onaangetast door je geschiedenis.

2. RADICAAL LOSLATEN

Als je eenmaal gegrond bent in je ware aard kun je vrij snel afstand doen van ideeën over jezelf die je niet meer dienen.

HOE ONTSTAAN PROBLEMEN?

Onbewuste projectie

In het onbewuste, geautomatiseerde deel van je geest ligt dé oorzaak van al je problemen. Een beter begrip van dit onbewuste deel van jezelf maakt het leven een stuk eenvoudiger en aangenamer. Het is voor ieder mens mogelijk om een vervullend leven te leiden in harmonie met het moment.

De beste manier om met het onbewuste om te gaan is om onze houding naar het onbewuste te veranderen. We maken het onbewuste zeer machtig door ons heilige geloof in wat het ons ‘vertelt’. Als we onze houding ten aanzien van het onbewuste veranderen, zal het onbewuste zelf veranderen omdat het onze eigen creatie is.

Herhaling van patronen

Het onbewuste is als een enorme computer dat al onze ervaringen opslaat – inclusief alle traumatische ervaringen vanaf onze geboorte. Het bijzondere is dat het onbewuste gelooft dat al deze nare ervaringen nog steeds gebeuren. Met andere woorden: het ziet deze herinneringen niet als documenten van iets dat voorgoed voorbij is. Het is eerder als een kind dat voor een televisie zit en letterlijk alles gelooft wat het ziet.

Omdat het onbewuste gelooft dat deze oude gebeurtenissen zich voortdurend herhalen (of zich kunnen herhalen), creëert het steeds beschermende gedachten, houdingen en strategieën. Deze leiden op hun beurt tot beschermend gedrag, waaronder het aanspannen van ons fysieke lichaam om het te pantseren. Deze spanning kan ook in je interne organen zitten waardoor het lichaam niet optimaal kan functioneren. Al deze spanning en de angst die eronder zit heeft een groot effect op ons leven.

Geloof in herinnering

Om wakker te worden uit de droom die voortdurend door het onbewuste wordt geprojecteerd, is het essentieel open te staan voor het nogal radicale idee dat alleen nu is. Er is alleen dit moment. Het zogenaamde verleden bestaat niet. Het is voor altijd voorbij. De toekomst zal nooit komen. Alleen dit moment is echt. Herinneringen zijn fantasie. En fantasie kan ons geen kwaad doen. Alleen als we ervoor kiezen erin te geloven, heeft het op ons hetzelfde effect als wanneer het echt gebeurt.

Herinneringen op zich zijn niet het probleem. Wel de keuze van het onbewuste erin te geloven. De meeste therapieën (medisch, psychisch en spiritueel) nemen aan dat waar het onbewuste bang voor is, echt is. Door met de symptomen te werken, zien ze niet dat het werkelijke probleem is dat het onbewuste in fantasie gelooft en dat wij geloven wat het onbewuste ons vertelt. De realiteit raakt daarbij verloren. Het moment wordt genegeerd.

Ontspanning

Het negeren van het nu, betekent het negeren van het échte leven. Herinneringen zijn niet ons echte leven. Herinneringen zijn dood en hebben op zichzelf geen eigen leven. Ze lijken leven te hebben alleen als we ervoor kiezen erin te geloven. Dit betekent dat als je nu geen probleem hebt, op dit moment, je simpelweg geen probleem hebt. Je kunt je wel inbeelden dat er een probleem is. Het is precies op dit punt dat je een keuze hebt – om wel of niet te geloven in fantasie.

Als je stopt te geloven dat je een probleem hebt, zal je ook stoppen te reageren op dit ingebeelde probleem. Je spanning, je blokkades, je pantsering, je beschermende houding en strategieën zullen verdwijnen.

Leer echte problemen (die zeer zeldzaam zijn) en ingebeelde problemen (die er voortdurend zijn) van elkaar te onderscheiden. Het doel van mijn werk is je te helpen om precies dat te doen: de kunstmatigheid van het onbewuste te zien en er geleidelijk meester van te worden in plaats van er slaaf van te zijn.

HOE JE ONBEWUSTE WERKT

  • Je onbewuste (Engels: subconscious mind) is een zeer krachtig beschermingsmechanisme en automatiseert patronen.
  • Voortdurend sla je herinneringen op die je bewaart in een innerlijke bibliotheek, je geheugen.
  • Je onbewuste is als een computer en voert programma's uit die het heeft geleerd.
  • De belangrijkste programma's in je onbewuste komen uit je kindertijd, toen je nog afhankelijk was van andere mensen.
  • Als je iets wilt, maar het lukt je niet om dat te bereiken, dan heeft het onbewuste een goede reden om dat niet te willen bereiken.
  • Je onbewuste is als een trouwe waakhond die je wil beschermen voor gevaar.
  • Je onbewuste ziet geen verschil tussen een herinnering en een ware gebeurtenis, totdat jij dat verschil laat zien.
  • Je onbewuste is bereid belemmerende patronen los te laten als het ziet dat herinnering irrelevant is voor wie je nu bent.
  • Als je onbewuste zich opent voor dit moment en ziet dat het veilig is, wordt het leven een viering en kom je vanzelf tot bloei.